mandag, august 11, 2014

Feriedag

Sidste ferieuge er begyndt. Nu ser det ud til at sommeren er lidt mere dansk gennemsnit, end vi har været forvænt med de første to uger. Fx i fredags, hvor der afgik en ekspedition nordpå mod Limfjorden.
Vi tog tidligt hjemmefra, for at udnytte at det var sidste hverdag i skoleferien, og dermed mulighed for guidet fossiljagt ved Molermuseet på Mors. Det starter kl 11, og der var lige et stykke at køre inden, fra vores lerknold til moleret. Til gengæld for at troppe op fik vi den lokale museumsleders vidende og engagerede introduktion og vejledning i fossiljagt, samt hjælp til at forstå, hvad det var vi fandt.
Vores 'fangst' - den nederste mørke er dog med hjælp af museumslederen, som flækkede cementstenen. Det kræver lidt mere håndelag, og gerne et par arbejdshandsker, da flækningen kan give skarpe stenkanter.

Det var meget illustrativt i forhold til, hvor mange små fossilrester af fiskeben, der er at finde. Lidt sjældnere er børsteorm, de aflange fossilrester ovenfor, og aftryk af fugleknogler, som en af de andre deltagere var heldig at finde et eksempel på. Vi fik også introduktion til forskellen mellem fossilrester i moler (der er meget sarte, nærmest at lige med støv) - de lysegrå ovenfor, i forhold til fossilrester i stenlaget (den mørkegrå cementsten, hvor fossilet er forstenet og dermed mere holdbart).
Fordi vi havde museumslederen med i grusgraven fik vi også historien om, hvordan han var ved at grave en 9 m lang forstenet træstamme ud - og mulighed for at komme over og få et kig på udgravningsstedet.
Inde på museet er der fantastiske fund af fossiler, både fra Mols og andre steder i verden. Blandt andet en stor fisk og en helt komplet skildpaddeunge, begge fundet lige ved museet af museets medarbejdere. Skildpaddeungen har endda fået sin egen bog og video.  
Efter en frokost på en nærliggende kro gik turen til de imponerende klinter på nordsiden af Mors, hvor vi besteg Hanklit (61 m).
Efter klitten en tur til Vejlerne, som er et stort fugleudkigssted og efter lidt søgen så vi også Østerild vindmølle-testcenter. Vi fandt det, vindmøller på over 100 m er ikke lige at overse, og store er de, når man står ved fundamentet af en kæmpevindmølle og ser op. Til slut endte vi hos Limfjordmuseets restaurant i Lemvig, med et lækkert fad skaldyr og kølig hvidvin. Sommeraftenen var helt perfekt, specielt efter at vi blev bevæbnet med en fluesmækker mod hvepse og til sidst var vi på alle måder mætte.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar