søndag, september 19, 2010

Læseklubben på Bornholm

Måske ikke helt på Bornholm, dette indlæg skal rette op på at jeg ikke har fået noteret læseklubbens seneste møde. Vi var denne gang samlet om Jens Blendstrups Bombaygryde. En ægte dansk militærklassiker(?), jeg har ikke selv været der (i trøjen), så jeg har ikke haft førstehåndsoplevelsen, hverken med Bornholms værn eller andre værn.
Den herboende soldat, lidt ældre end Blendstrup fandt enkelte fælleselementer med egen rekruttid, uanset navnet på dåsemaden. Der var også nogen undren over soldateroplevelserne, som nok er trukket op med noget skarp pen.
Bombaygryde er en selvstændig bog, det kan dog anbefales at lære fortællerens familie at kende ved først at læse 'Når Gud taler ud'. Den er for det første morsom i sig selv, og den giver desuden en større forståelse for den unge rekruts behov for løbende at ajourføre sig med faderen, en fornemmelse af moderens milde og overbærende væsen og ikke mindst bekendtskab med familiens hund. Læseklubben fandt Bombaygryde morsom, med mange tidstypiske træk (forfatteren er samme årgang som undertegnede), og derfor en vis genkendelsens glæde. Det er dog ikke sjov alt sammen, på mange måder er historien en blanding af grotesk humor og tragedie, som jeg læser bogen.
Der er overraskende momenter, blandt andet får moderen eget liv som fagperson og kunsthåndværker, med nogle sidehistorier, som gør hendes overbærenhed med faderen (endnu) mere forunderlig.
Anbefales, som en sjov bog med eftertanke. Som læseklubveninden konstaterede, ikke nødvendigvis en bog, der læses flere gange.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar