torsdag, august 05, 2010

Amputeret læseklub

Senest var vi kun to tilstedeværende læsere, der begge havde nået at læse en større libanesisk sag, Hakawati af Rabih Alameddine. En farverig arabisk sag, der med en tre-fire parallelle fortællinger fortæller en libanesisk slægtshistorie,
Den minder om tusind og en nat, samtidig med at der er en glimrende, mere nutidig slægtshistorie, som sætter Libanons blandede baggrund i perspektiv. Inklusive nogle stærke kvinder, efter mit hoved, som tager sig af familiefirmaet og familiens videreførelse, når drengene ikke træder ind i rollen.
Frimodigt af fortælleren at lade en af de gode personer i bogen hedde onkel Jihad, forfatteren bor i USA og bogen er skrevet efter 2001.
Islam spiller en meget lille rolle i fortællingen, og kun som reference i de mytiske historier. Den nutidige slægtshistorie er et virvar af forskellige religioner og folkeslag, hvor druserne måske er lidt mere fremtrædende end de øvrige. Vi funderede over, hvor tæt familiekrøniken ligger på forfatterens egen, for eksempel på familiens historik.
Bogen er lang, underholdende og anbefalelsesværdig, samt glimrende oversat.

Andre bøger her i sommerferien: 'En tør tid', min introduktion til Peter Robinson og kriminalkommisær Alan Banks. En udmærket krimi i bedste engelske stil (enlig mandlig opdager, gik glip af højere uddannelse, liberalt forhold til overordnedes ledelse samt alkohol). Den lokale pub ligger i Yorkshire og hedder Dog and Gun - og efter bogen faldt mit øje på dette kort på køleskabet, hjembragt fra en britisk pub af Kæresten. Han siger at det er et pænt sted...
Desuden har vi begge på bakken læst en fysisk lille sag: Tyske udvandrerhistorier af J. W. Goethe. Glimrende novellesamling. Her er vi i en helt anden genre end Hakawati, meget mere økonomisk med personer og kun én historie ad gangen. Rammen for novellerne er inspireret af Decameron, der fortælles en række opbyggelige historier, og det er slet ikke kedeligt, som opbyggelige historier ellers let kan blive. Fremragende skrevet, og jeg skal vist lige hen og genlæse Baronesse Blixen, som jeg bestemt tror har kendt værket.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar