fredag, januar 01, 2010

Læseklubsopdatering

Allerførst - Godt nytår!
Læseklubben har været samlet i julen for at diskutere 'En sommer i Baden-Baden'. Vi har ofte kredset om russisk litteratur, fascinerede af de lange og indviklede persongallerier, men som regel veget tilbage på grund af omfanget. Nu havde vi valgt en dobbelt russisk læsning - en bog af en russer, om en af de største russiske forfattere, nemlig Dostojevskij. En skildring af en fan og hans pilgrimsrejse til Skt. Petersborg, samt et par korte nedslag i forfatterens liv, alt sammen pakket ind i en meget russisk verden. Med hovedpersonerne sendt i økonomisk eksil i Tyskland, Baden-Baden. Hvis bogen har nogenlunde ret, så skylder verden Dostojevskijs svigermor en hel del, da det i en del af forfatterens liv i høj grad er hende, der er den økonomiske basis for skriverierne.
Bogen er skrevet i en speciel stil, med nogle meget lange, nærmest suggerende sætninger. De kan være op til flere sider lange, og med en del associationer undervejs. Det er næsten svimlende at følge med i og giver et meget interessant bud på hvordan en spiller kunne tænke. Godt skrevet. Bogens svaghed, efter min beskedne vurdering, er at den står som en lidt frit svævende skildring af en kort periode i forfatterens liv, med en nærmest novelleagtig, lidt løs afslutning på historien. Det virker lidt ufuldendt, hvilket næppe er sandt, hvis den eventyrlige fortælling om forfatteren og hans arbejde med teksten er sand. En anden dimension ved bogen, som ikke kan lægges den, men læseklubben til last, er at jeg i hvert fald tabte tråden i den korte men for historien betydningsfulde interaktion mellem Dostojevskij og en række andre russiske forfattere. Her havde en oversigtstavle / bedre generelt kendskab til russisk litteratur været godt, så jeg vil konsultere min verdenslitteraturhistorie, for at få lidt mere af baggrunden med. Glimrende anledning til at få udvidet sin horisont.
Konklusionen: Godt skrevet, interessant sprogbrug. Spændende synsvinkel på et stort forfatterskab og livsvilkår i russisk middelklasse. Der er svimlende kort mellem velbjærgethed og fattigdom i bogen. Bogen er på en gang hurtig, nærmest stakåndet på grund af sproget og langsom, på grund af det relativt store persongalleri.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar