søndag, april 11, 2010

Indtryk fra Istanbul

Med to kameraer med på en tur på 8 dage i Istanbul er der både billeder af de traditionelle attraktioner og snapshots af egne oplevelser. Istanbul var en spændende oplevelse, lærerigt om den unge nation og hvordan Tyrkiet opfatter sig selv. Selv om jeg havde læst om Tyrkiets samling i 1923, var det først da vi så mængden af statuer og billeder af Ataturk, at jeg fik en fornemmelse af hvad det betyder for nationen.
Det var også meget interessant for en vesteuropæer at se, hvordan de forskellige religioner eksisterer side om side, om end islam klart er den dominerende. Til min lette skuffelse er byens romerske fortid ikke særlig tydelig, bortset fra kirkerne og nogle få andre mindesmærker.Her en af de mindre kirker. Jeg holder meget af de runde former og den brændte, let falmede teglrøde.
Istanbul er en stor turistby, og man skal vælge ankomsttidspunktet til de større attraktioner med omhu. De største attraktioner skal tages om formiddagen, stort set når de åbner. Ellers ser det hurtigt sådan ud - her er køen til Topkapi-paladset sidst på formiddagen.Det var godt vejr, og byens indbyggere nød vejret i parkerne, som det ses. En by med 10-15 mio. indbyggere giver naturligt en tæt befolket park i det første forårsvejr. Istanbul er en meget spændende by, med en sjov blanding af Europa og Asien, moderne tider og gamle ting. Det er en smuk by nogen steder og en ganske forfalden by andre steder. Jeg taler ikke om almindeligt vedligehold, det er huse som vi gik forbi, hvor der er huller i tag, vægge og vinduer, men der alligevel bor mennesker. Vi så heldigvis også helt 'normale' beboelseskvarterer, kombineret med mellemøstlige gader, hvor tehusene ligger tæt. Desuden det lækreste grønstagsmarked, som jeg længe har set.
Der er meget inspiration at hente for patchwork-interesserede. Benene er mine, og jeg er ved at tage nærbilleder af mønstrene i stengulvet. Bemærk de sorte strømper, kompromis mellem mit ønske om nederdel og behovet for at falde ind blandt de indfødte (så godt det lader sig gøre med lyst hår og blå øjne). Vi blev ikke overanstrengte, da vi en solskinsdag talte kvinder med bare ben (helt bare eller i lyse nylonstrømper). og farvekombinationer i dagligdagen, der er lidt ud over det sædvanlige, her det lokale havecenter. De solgte blandt meget andet igler, yak!Et af turens højdepunkter var kagerne. Vi holder meget af at undersøge landenes kagekultur, og Istanbul bestod med flyvende faner på det punkt. Der var både det traditionelle honningdrivende bagværk og mere traditionelle kager. De er også gode.
Trafikken i Istanbul er et kapitel for sig, med en helt særlig blanding af utålmodighed og afslappethed. Vi så et mindre harmonikasammenstød live (ingen tilskadekomne, kun buler), forårsaget af alt for tæt trafik. Modsat bekymrer det ingen at stoppe midt på en mindre gade, og blokere den i en periode for at læsse passagerer eller varer af eller på. Vi lærte efterhånden at tyde de mange måder at dytte på, ægte virtuositet på bilhorn.
Det meste af tiden gik vi rundt, for at få alle indtrykkene med. Det gav samtidig god motion, byen er bygget på 7 høje, og krævede et øje på hver finger, da fortovene er noget ujævne. Det er min teori at der er en sammenhæng mellem de mange smarte flade sko i butikkerne.
Hvis I har lyst til et kig på moderne tyrkisk design er der en mulighed her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar