mandag, juni 18, 2012

Fra udkantsHolland

Et visit på landet, i den hollandske provins, som sagtens kunne være dansk provins. Vi har læst ’Juni’ af Gerbrand Bakker, hollandsk forfatter, som blev interviewet på CPH:LITT festivallen tidligere i foråret. Det inspirerede til at læse ham i læseklubben, hvor der af og til kan gå sport i at finde noget andet end de oplagte bøger, jf. læsningen af en ældre græker sidst. Bakker er en skarp iagttager af hverdagslivet og god til at skildre stemninger og fornemmelser. En omtale af bogen og handlingen kan læses her.


Bogen ’Juni’ får gode anbefalinger med fra læseklubben (i modsætning til den igangværende version af juni som sommermåned, der ikke glimrer). Jeg kommer selv til at tænke på Herman Bang, med de mange små, adskilte og alligevel sammenhængende billeder og stemninger. Af nyere forfatter måske også Petterson, som dog ikke ser nær så meget på det omkringliggende samfund, som Bakker gør.
Der er en tydelig komposition og struktur i bogen, hvor alle detaljer er omhyggeligt anbragt af forfatteren. Var Bakker også gartner, kommer jeg til at tænke på – ud over at være forfatter og skøjteinstruktør. Bogen er velskrevet og gennemarbejdet.

En lavmælt bog, en fin læseoplevelse, med familien som tema. Kan anbefales.

Planlægningen af næste møde viste tydeligt forskellen på ferieplaner for ferier med hhv. uden skolesøgende børn. Der var klart tale om disjunkte mængder, så den samlede ferieperiode blev ret lang. Vi fandt både en dato og en bog. Efter valget brillierede værten ved endnu en gang at pille filmatiseringen af den udvalgte bog ud fra sin meget store filmsamling. Snyder ;-)

3 kommentarer:

 1. Ja, men det bliver nu aldrig helt det samme, selv om filmen kan være forrygende. Det bedste eksempel jeg har set er Once upon a time in America af Sergio Leone og naturligvis Lord og the Rings af Peter Jackson, hvor der i begge tilfælde er kælet så meget for detaljerne og desuden krydret med den til lejligheden komponerede filmmusik af hhv. Ennio Morricone og Howard Shore, at filmen med rette kan måle sig med bogen.
  I andre tilfælde mener jeg oftest at bogen vinder, og så kan den jo læses når som helst uden brug af teknologiske landvindinger, som der jævnfør nedenfor nævnte indlæg ikke er status i at skilte med.
  Tak iøvrigt for den fine boganmeldelse.

  SvarSlet
 2. Der skulle selvfølgelig have stået Lord OF the Rings

  SvarSlet
 3. Velbekomme :-) Jeg holder mest af enten eller, og er mest bogmenneske :-) Tillader mig endda at blive småirriteret over en, i mine øjne, forkert casting af nøglepersoner.

  SvarSlet