torsdag, maj 08, 2014

100 år tilbage - og dog vældig moderne

Dels inpireret af 100-året for 1. verdenskrig, nyligt besøg i Tyskland samt gode anmeldelser har Læseklubben haft et kig tilbage i tiden. Vi har læst Florian Illies '1913 Århundredets sommer', som gennemgår, måned for måned, året 1913. Det er ikke en ekstremt lang bog, der er selvfølgelig lagt et snit ind, og fokus er det tysksprogede område og Mellemeuropa, og i høj grad kunstnere, nogle udvalgte kommende politiske skikkelser samt Freud og Jung.
Bogen ligger i et snit mellem skønlitteratur og faglitteratur, med en fortællende tilgang til historien. Uden at have krydstjekket har jeg en forventning om at de faktuelle oplysninger er baseret på kildelæsning, mens de dialoger der optræder er konstruerede i større eller mindre grad.
Sprogligt er bogen derfor lidt tør, den giver til gengæld et interessant indblik og fortolkning af et tilsyneladende helt almindeligt år - lige inden en forfærdelig krig brød løs. Historien om, hvorfor en hændelse i Serbien kan blive en udløsende faktor, der i løbet af kort tid har startet krig på kryds og tværs af Europa må findes i andre, mere politisk orienterede bøger.
Jeg var mest begejstret af læserne, den fik pæne ord med af de andre for den tværgående gennemgang og de morsomme skildringer af hvordan kunstner / bohemelivet kunne arte sig. Uanset de mange tekniske og samfundsmæssige ændringer er mange af skildringerne overraskende tæt på livet i 2013/14 - dvs. nutiden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar