mandag, maj 11, 2015

Madrid og mad

Forrige uge - det føles allerede som længe siden - var vi på en kort ferie i Madrid. Dejlig by og perfekt årstid. Der var grønt, og meget mere grønt end jeg ville have forventet af en sydeuropæisk storby. Der er en del parker og mange træer i byens gader, og ikke mindst er der et kæmpe grønt område som er langt mere end en park og går helt ind til centrum, dvs. slutter stort set nedenfor kongeslottet.
Vi startede med lidt regn og ca. 15 grader og sluttede med solskinsdage og 20-22 grader. Perfekt vejr til vores yndlingsbeskæftigelse på byferier, nemlig at trave rundt i gaderne og se på byen. På fem dage blev det til omkring 100 km til fods, hvilket jeg godt kan se på mine gummisko, som lagde sål til det meste af turen. De mange km er den perfekte undskyldning for referencer til de to bedste madoplevelser i Madrid - og det er muligt at spise virkelig godt, kreativt og innovativt.
Den første var Villa Paramesa som lå i snubleafstand fra vores hotel, og hvor vi gik ind på en vurdering af geografi (lige om hjørnet), opdækning (kraftige servietter, glas), grafisk indtryk (moderne, men spansk) og menukort. Samt at de allerede åbnede til aftensmad kl. 20, hvor et par af naborestauranterne også så ok ud, men først åbnede kl. 22 til aftensmad. I det hele taget er åbningstider i Madrid et kapitel for sig.
Vi fik deres smagemenu, alternativt kan man sætte sig i baren og få tapas, der er ud over skinke og friturestegte kroketter. Smagemenuen gav tre tapas som appetitvækker og derefter både en fiske- og en kødret samt dessert. Det gav køkkenet mulighed for at vise, hvad de kan og det var et fremragende måltid, hvor vi kom omkring mange forskellige råvarer tilberedt kreativt og med indtryk for både øjne og smagsløb. Varm anbefaling til maden, venlig betjening og dejlig stemning i restauranten. Samtidig fik vi et godt indtryk af kulturen om at spise om aftenen. Vi kom lidt over kl. 8 til en helt tom restaurant. Personalet var lige ved at åbne, og vi fik et bord. Lidt senere kom et enkelt par til tapas i baren og ellers begyndte der at ske noget lidt i 9. I løbet af timen fra 9 til 10 blev de fleste borde besat, og de sidste ledige var tilsyneladende reserveret, da vi så flere blive afvist. Vi var færdige ved 10-tiden, hvor der stadig kom nye gæster. Kunderne til det sidste bord var ikke kommet endnu og mit bud er, at de let kunne sælge vores bord igen samme aften.  

Det andet højdepunkt var La candela, som var fundet ved en søgning på restauranter i Madrid. De har aftensmad fra kl. 22 og jeg var egentlig ved at bestille, men da jeg var nødt til at ringe til dem for at tjekke bestillingen valgte vi at ændre til en frokost (dvs. kl. 14.30). Min organisme er ikke gearet til et større aftensmåltid med start kl. 22.
De har en fast menu pt. med 6, 9 eller 11 retter. Da det var frokost nøjedes vi med 6 retter og det var tilstrækkeligt, også til Kæresten. Jeg skal ikke kunne afgøre om han kunne have klaret de 9 eller 11 retter - vores væsentligste overvejelse efter at have spist var, at vi kunne godt have tænkt os at opleve de sidste retter - ikke pga sult men pga de oplevelser, som vi gik glip af ved at 'nøjes' med 6 retter. Så godt var det, og lidt dyrere end den foregående, men absolut! pengene værd, hvis man sætter pris på god, kreativ og veltillavet mad. Bred brug af råvarer med udgangspunkt i Spanien, men tilsat østlige smage og med stor opmærksomhed på det visuelle udtryk, tekstur og oplevelsen af maden i sin helhed.

Også i den billigere ende er der naturligvis god mad i Madrid. Vi fik mange udmærkede tortillaer (kartoffeltærter), og skinke kan man også altid få. Til morgenmaden var der ofte, selv på ydmyge steder friskpresset appelsinjuice at få.
Af de mere specielle oplevelser var en gang indmad, som efter min smag var lovlig gummiagtig i konsistensen. Nabobordet af lokale spiste med stor fornøjelse en tilsvarende portion og tørrede skålen grundigt af, hvilket må betyde at retten var som forventet efter traditionen. En enkelt gang er jeg ret sikker på at jeg blev ramt af sprogforbistring, da der kom en anden ret end jeg er sikker på at jeg pegede på.
Dejlig by og med gode museer. Vi shoppede ikke ret meget. Jeg har dog noteret mig at der er skobutikker i alle prisklasser, også i en klasse, hvor skoene nærmere er kunstværker end fodtøj.
Herlig og levende by, med gode muligheder for oplevelser af alle arter, specielt hvis man kan holde sig vågen til midnat og en ægte fornemmelse af storby. Absolut på listen over steder, der kan holde til et genbesøg, bare ikke i juli og august.

1 kommentar:

  1. Det lyder som en dejlig tur, men hold op hvor har i travet. Det skal man også helst gøre, når det ikke er for varmt, så er årstiden lige nu perfekt.
    Det er skønt, når man kan finde noget god og lækker lokal mad og så oven i købet uden at skulle bruge en formue. Jeg har aldrig været i Spanien, men det lyder som et deligt sted.

    SvarSlet