fredag, januar 13, 2012

Færøerne

Danmark som kolonimagt? Det er ikke min normale selvforståelse, så det var noget af en etiket at få klistret på sig, under et færøsk foredrag sidste uge. Det var et godt foredrag, der fik løftet mit vidensniveau en del om den diskussion om selvstændighed, som færingene har internt og nogen gange med syddanskerne. Personligt vil jeg være ked af at miste denne nordlige del af Danmark, som jeg er meget betaget af.
Naturbillederne springer vi over denne omgang, januar er ikke den mest fotogene måned, hvor dagen er nede på lidt over 5 timer og naturen kan vise sig fra den barskere side.
Der var på 48 timer blæst, regn, sne og solskin. Der var uventet meget sne ved ankomsten (ca. 5 cm), og dermed glatte fortove. Jeg fik chancen for en hurtig gåtur i Thorshavn torsdag eftermiddag. Kombinationen af en bakket by, mørke og ikke særlig effektiv snerydning (det regner jo væk i løbet af en dag eller to) gjorde mig glad for mine flade, let terrængående støvler.
Målet for udflugten var denne butik. Fotograferet i buldermørke, kl. 17.
Jeg er meget imponeret af deres strik, særligt har de nogle kjoler og nederdele i meget groft garn, som er virkelig smukke, nærmest skulpturelle. Deres lædervarer var også virkelig lækre. Kvalitet koster, så jeg nøjedes med denne hue og et par korte silkestrømper, som jeg ser frem til at promenere, når det bliver lidt lunere vejr.
Der var udendørsaktiviteter, hvor jeg har haft fornøjelsen af at køre på vandscooter i en færøsk fjord. Super sjov oplevelse, 30 knob på vandet, i vinterregn er stærkt, og regnen slår. Indpakket i en neoprendragt gik det fint med at holde varmen. Bagefter var der en mere stilfærdig, og fin, tur ved egen muskelkraft i robåd (stadig i regnvejr). Turens højdepunkt var en planlagt tur i skib til et fuglefjeld. Rygtet gik, at der var høj søgang, jeg betragter mig selv som ret søstærk, så jeg insisterede naturligvis. Noget våd efter roturen kom jeg ombord, sammen med en af mine yndlingskolleger. Afsted fra kajen, og derudaf i godt humør. Efter ca. 5 minutter kom turen til en foreløbig afslutning. Båden lå stille og efter lidt tid kom forklaringen, der var gået en trosse i skruen. Heldigvis en trosse, der var fastgjort, og heldigvis inde i fjorden, inden vi kom til den omtalte høje søgang. Så forlis, men aldeles udramatisk og ufarligt. Herefter kunne besætningens forsøg på at dykke (uden bly - det går ikke) og almindelig asen og masen for at få skruen løs. Det lykkedes ikke, efter ca. en time kom en anden båd forbi, som blev prajet, og som indvilgede i at transportere de forliste passagerer tilbage til havnen.
Intet fuglefjeld i denne omgang, i stedet en god historie. Og jeg skal tilbage til Færøerne, og se mere.

4 kommentarer:

 1. Sikke en sø-historie, men godt at den har en god slutning. Ærgeligt at I gik glip af fuglefjeldet, for det er en fantastisk oplevelse.

  SvarSlet
 2. Hvor lyder det spændende!
  Godt, at du er søstærk, og jeg håber, du får en chance for et fuglefjeld en anden gang.
  (Husk at købe garn....)

  SvarSlet
 3. Ja, man bliver bidt af Færøerne, mine besøg har været i juni og august, men jeg vil gerne prøve vinteren engang. Fuglefjeldene er en flot oplevelse både med og uden rugende fugle.

  SvarSlet
 4. Kære alle. Tak for kommentarerne.
  Fuglefjeldet står bestemt på listen til et senere visit, og @Helle, ja, lidt bidt. @Christunte - det blev til for lidt, på grund af et tæt pakket program, men jeg har taget revanche hjemmefra.

  SvarSlet