tirsdag, marts 19, 2013

En brugsanvisning

Tyk, fransk roman. Et for os hidtil ukendt hovedværk i europæisk litteratur. Selvfølgelig var ingen af os blevet færdig med denne omgangs bog i bogklubben.

Alligevel kommer der de varmeste anbefalinger af Georges Perecs Livet en brugsanvisning. Underfundig, finurlig og morsom. Med tungen i kinden kan læseren spekulere over, hvor grænsen går mellem fiktion og fakta, fx i kapitlet, der efter en kort indledning er en opremsning af et gør-det-selv katalog.

Romanen er tyk, men opbygget på en måde, hvor det er muligt at læse kapitlerne næsten uafhængigt, og en langtidsholdbar bog, som jeg er overbevist om kan læses flere gange. Det matematisk orienterede i mig holder af den underliggende struktur og den faste ramme, der er i bogen. Vi har læst både Borges og Calvino tidligere, og denne roman har nogen af de samme kvaliteter.

Det lykkedes os at tale så varmt om bogen, at Kæresten nu er gået i gang. Det udsætter for en stund problemet med at finde de ledige 5 cm plads i bogreolen, mellem Paddington og Leif G W Persson, som også er rykket ind. Glimrende bøger, alle.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar