mandag, juni 29, 2015

En besynderlig titel

Baskisk litteratur - det findes også, og læseklubben har været der. Dog ikke på originalsproget, men i en dobbelt oversættelse - først til et hovedsprog (spansk / hhv. engelsk) og derefter til dansk.
Romanen, eller samlingen af små fortællinger, hedder Obabakoak - forfatteren Bernardo Atxaga. Og jeg er nødt til at dobbelttjekke hver gang at jeg skal skrive titel og efternavn, der er absolut ingen hukommelsesknager at placere det på.
Som nævnt en samling af korte fortællinger, alle centreret i det baskiske område. Uden at have læst det hele har jeg svært ved, ud over geografien, at udpege det specielt baskiske ved fortællingerne, snarere en fornemmelse af en fjern provins og en vis mængde overtro. So - so, ikke dårlig men heller ikke en særlig oplevelse.

mandag, juni 08, 2015

Weekendens sysler

Når man har indkøbsstop (jeg har brugt 1 kg af lageret i år!) må man jo finde andre metoder. Som for eksempel at lokke sin mor med på besøg på Hjelholt Uldspinderi, hvor vi så aftaler at jeg skal strikke en lille plaid til hende. Win-win, hun får en fin lille plaid, og jeg får lejlighed til at prøve deres garn af gotlandske pelsfår. Samtidig en god lejlighed til at kaste sig ud i dominostrik, som jeg ikke rigtig har leget med før.
Det bliver to grå nuancer, og så vil jeg overveje at lave et til os selv efter samme koncept, men med lidt flere farver. 
Denne lidt sære facon er (forhåbentligt) en ny sommerkjole - et gyldent Vandspejl. Lige nu er den aldeles for lille, men belært af det første projekt i garnet så forventer jeg at værket vokser en del når det bliver vasket. Så lige nu strikker jeg lystigt, og morer mig over konstruktionen. Det blev ikke til en no. 1, for jeg var ikke så begejstret for lommerne lige på hoften, i stedet har jeg valgt striber på tværs.... eller.

søndag, juni 07, 2015

Læseklubben og Mumi

Jeg må tilstå at mumi-bøgerne aldrig var blandt mine favoritter da jeg var barn. Måske ramte jeg dem bare på et forkert tidspunkt? I hvert fald var den ene af mine medlæsere og jeg meget mere positive overfor Mumi end vi havde været efter at have læst både Tove Janssons Sommerbogen og den første mumi-bog.

Den samlede læseklub har varme anbefalinger til Sommerbogen og dens tætte og fine skildring af en sommer (og lidt til). Bogen skildrer barnet, Farmor, den lidt distancerede far, øen, et par venner/bekendte mm., i høj grad set fra barnets synsvinkel, og det er meget fornemt gjort. Burde være pligtlæsning for alle med børn i alderen 5-9 år, og en fremragende huskning af hvor forunderlig verden kan være når man forstår noget af verden, men ikke altid sammenhængen. 
Mumi vandt også en ny ven, både da jeg læste og ikke mindst da jeg på medlæserens anbefaling lyttede til den første bog i serien. Den findes som lydbog på e-reolen og er virkelig velegnet som lydbog.